Leopold Pospíšil: Komparativní teorie antropologie práva

Dovolujeme si Vás pozvat na přednášku

Leopold Pospíšil: Komparativní teorie antropologie práva,

která proběhne v úterý 20. 5. 2014 od 17:00 hod.
na FHS UK, U Kříže 8, Praha 5 – Jinonice, posluchárna č. 5021

Prof. PhDr. JUDr. Leopold Pospíšil, Ph.D. je světově uznávaným právním a ekonomickým antropologem. Vlastní dlouhodobé terénní výzkumy realizoval zejména mezi eskymáky Nunamiut na Aljašce, indiány Hopi v USA, Kapauky na Nové Guineji a mezi tyrolskými sedláky v alpském údolí Obernberg.

Leopold Pospíšil studoval práva na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 1948 emigroval do USA, kde pracoval mj. jako farmář, kovboj, pekař, hrobník a kostelník. Zároveň zde studoval sociologii a filosofii na univerzitě v Oregonu a poté antropologii na Yale University v New Haven ve státě Connecticut. Přednášel celkem na 54 světových univerzitách, v letech 1956–1983 byl profesorem na univerzitě Yale, kurátorem antropologického oddělení Peabody Museum a v letech 1980-84 předsedou Společnosti pro vědy a umění. Roku 1984 byl jmenován členem americké National Academy of Sciences. Byl poradcem prezidentů J. F. Kennedyho, G. W. Bushe a B. Clintona pro problematiku lidských práv. Je autorem 103 původních vědeckých prací, napsal 22 knih a monografií, je laureátem 31 čestných vědeckých ocenění. Nyní působí jako emeritní profesor Yale University, Department of Antropology. 

Leopold Pospíšil je exemplárním sociálním vědcem světového formátu. Je pokládán za “otce zakladatele” antropologie práva, a v neposlední řadě je také legendou v kruzích české etnologie a antropologie. Jeho dílo významně spoluutvářelo podobu antropologie po druhé světové válce.

Přednáška je otevřena všem zájemcům, pro účastníky kurzu Antropologie práva je účast povinná.
 

Tomáš Ledvinka, Hedvika Novotná

FHS UK, Společenskovědní modul

Viz též on-line, zde:http://fhs.cuni.cz/FHS-850.html?event=9660&locale=CZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>